Oldalak

2014. szeptember 20., szombat

Android (TV) Box-ok és az XBMC

Az Android (TV) Box-ok viszonylag újkeletű termékek, de rendkívül gyorsan terjednek és fejlődnek, aminek eredményeként fokozatosan ki fogják szorítani az asztali multimédia lejátszókat a piacról. Megjelenésük annak köszönhető, hogy az okostelefonok elkezdtek kiváló multimédiás képességekkel rendelkezni, mindemellett pedig szinte korlátlan funkcionalitásuk és alacsony fogyasztásuk van. Adta magát tehát, hogy ezek a képességek kiváló alternatívát jelenthetnek a különböző szórakoztató elektronikai eszközökkel szemben. Minimális hardver átalakítással (kijelző, kamera és akkumulátor eltávolítása, új csatlakozók hozzáadása) ki lehetett alakítani egy asztali multimédia lejátszót, ami teljesítményben megközelítette a hagyományos asztali multimédia lejátszókat, viszont olcsóbb volt és kevesebbet fogyasztott.

Az okostelefonos SoC-ok és ezáltal az összes ARM alapú SoC elképesztő fejlődése oda vezetett, hogy az Android dobozok ma már teljesítményben is lepipálják az asztali eszközöket. Nem ritka ma már az UHD-s doboz. Ezek ARM alapú, többmagos CPU-t és szintén ARM alapú többmagos GPU-t tartalmaznak. Ez az architektúra annyira népszerűvé vált hogy a tradícionális média processzor gyártók (Sigma Designs, Realtek, Broadcom) is elkezdték átvenni. Az okostelefonoknál domináns Qualcomm Soc-okkal ellentétben az Android dobozok legnépszerűbb SoC gyártói az Amlogic illetve a RockChip. Jelenleg sem az okostelefonoknál, sem az Android dobozoknál nem jelentős az nVidia SoC-ok térnyerése, de a grafikus teljesítményük miatt lehetővé teszik a konzol szintű játékok integrálását, így minden bizonnyal nagy jövő áll előttük is. Ha a grafikus képességeket nézzük a Mali GPU-val felszerelt dobozok is megfelelőek, de a kiemelkedő grafikus teljesítményt a PowerVR és az nVidia GPU-k hozzák, amikből egyenlőre kevés van. Érdekes újdonság az Intel Atom processzorok megjelenése az Android dobozokban.

A hardveres periféria kezelést illetően az Android dobozok hozzák az aktuális nettop PC-k szintjét, azaz támogatják az USB 3.0-t, a Gbit Ethernetet, a SATA 3-at, a Wi-Fi b/g/n-t, a DDR3 RAM-ot, a HDMI 1.4-et stb.. A hardveres kiegészítőket illetően nem sok minden marad, amit még hozzá lehetne adni egy Android dobozhoz. Léteznek olyan dobozok, amikben van TV tuner illetve belső HDD. Amire érdemes odafigyelni az az, hogy legyen teljes értékű távkapcsoló, ami a multimédiás használathoz nagy előny.

Szoftver oldalról az alapot az Android rendszer adja, ami érthető, mivel az okostelefonos szoftverek közül ez az egyetlen ingyenes. A funkcionalitásnak csak a használt alkalmazások szabnak határt. Tulajdonképpen ezek az eszközök mini PC-k, melyek alkalmasak multimédia lejátszásra és továbbításra (stream), internetezésre, közösségi oldalak használatára, játékra, munkára stb.. Az igényesebb doboz gyártók az Android mellett Linux-ot is kínálnak a dobozaikhoz, sőt multiboot-ot is lehetővé tesznek. Az XBMC számára a Linux előnyösebb mint az Android egyrészt mert az XBMC Linuxos verziója jobban optimalizált és szélesebb kompatibilitással bír, másrészt nélkülözi az Android felesleges alkalmazásait, így gyorsabb, harmadrészt az Android az érintőképernyős felületekre lett kitalálva nem pedig a TV előtti távirányítós kezelésre.

Ha már szóba került az XBMC, a doboz gyártók egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy az XBMC (Kodi) támogatása nagy vonzerőt jelent a vásárlásnál. Ezért sokan eleve XBMC-vel hirdetik illetve szállítják a dobozukat. Ez azonban nem mindig egyszerű feladat, mert hiába létezik az XBMC-nek androidos verziója, ez nem garantálja a problémamentes működést. Ennek oka pedig a hardveres támogatás. Szerencsére ez mára már egyre kisebb probléma, mivel a Kodi fejlesztői is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hardveres kompatibilitásra, így a Kodi V15 androidos verziója által támogatott SoC-ok az Amlogic, a Freescale, az Nvidia Tegra és az x86. Ez azt jelenti, hogy ezen SoC-ok esetében a Kodi támogatja a hardveres gyorsítást, azaz a videók dekódolása nem a CPU-ban szoftveresen, hanem a GPU-ban hardveresen történik. Ráadásul ez igaz a HEVC (H.265) kódolású filmekre is, amit az előző V14 verzió még nem támogatott.

A korai Android doboz gyártóknak, akik XBMC-vel kínálták dobozukat, nem volt ilyen egyszerű a helyzetük, mivel a hardveres támogatás hiánya miatt speciális XBMC verziókat kellett létrehozniuk, melyben a szoftveres feldolgozás miatt korlátozták az XBMC maximum lejátszható video felbontását. Szintén korai Android dobozoknál alkalmazták egyes magánszemélyek vagy szoftveres csapatok, hogy a kernelben pótolták a korábbi SoC-ok hiányzó hardveres támogatását, így téve utólag alkalmassá XBMC futtatására. Volt egy harmadik út is, ami akár a mostani dobozoknál is használható, amikor az XBMC saját lejátszója helyett egy külső lejátszót használunk (pl. MX Player), ami már fel van készítve hardveres dekódolás használatára. Ehhez létezik az XBMC-nek egy speciális változata is az un. XAF XBMC (http://androidtvnews.com/xbmc-for-android-tv/), ami már eleve Android dobozokhoz külső média lejátszó használatával lett fejlesztve. Illetve van még egy negyedik út is, a független közösségek által fejlesztett XBMC változatok, amik már támogathatják az adott ARM alapú hardvert. Ezekből talán az egyik legismertebb az SPMC (http://spmc.semperpax.com/), ami mind Amlogic, mind RockChip támogatással rendelkezik.

Az ARM alapú SoC-ok hardveres támogatását az alábbi oldalakon lehet ellenőrizni:
http://kodi.wiki/view/Android_hardware
http://kodi.wiki/view/Devices

A Kodi androidos verziója egyébként ingyenesen letölthető a Google Play-ről.
Egy másik hasznos oldal tesztekkel, linkekkel: http://www.cnx-software.com/tag/xbmc/

Az alábbiakban azon Android (TV) dobozokat gyűjtöttem össze, amelyek XBMC-vel hirdetik magukat.

XBMC-s dobozok:


  • Amazon Fire TV
Az Amazon saját Android (Fire OS) doboza Qualcomm Snapdragon CPU-val és Adreno GPU-val. A csúcstelefonokból jól ismert SoC kiváló grafikus képességekkel bír, így játék konzolként és online média lejátszóként is hirdetik. XBMC utólag telepíthető rá.

http://kodi.wiki/view/Amazon_Fire_TV
  • Egreat U1 / U8 / U9
Android alapú doboz, ami támogatja az XBMC-t, RockChip SoC-okcal.

  • Eny Technology EM6 / EM8 / EKB328
Az Eny Technology egy kínai gyártó aki számtalan Android dobozt gyárt a jobbik fajtából akár integrált TV tunerrel illetve XBMC-vel, Amlogic és RockChip SoC-cal. 

  • Geniatech ATV310M
Linux alapú XBMC doboz, ami kizárólagos XBMC futtatásra lett tervezve. Ezen kívül is számtalan Android doboza van a cégnek.

  • Google Nexus Player
A Google saját Android doboza Intel Atom CPU-val és PowerVR GPU-val. Kiváló grafikus képességekkel megáldott doboz, amely játék konzolként és online média lejátszóként is használható. XBMC utólag telepíthető rá.


  • Jynxbox Android HD
Android alapú doboz XBMC-vel, opcionális TV tunerrel, Amlogic SoC-cal.

  • MeLE V3DS / X1000 / X2000 / G53L05
Android alapú dobozok XBMC-vel, Realtek, MStar és Amlogic SoC-okkal.

  • MINIX NEO X5 / X7 / X6 / X8 / Z64
Android alapú dobozok saját változatú XBMC-vel. Az X8-at állítólag az első H.265 hardveres támogatású XBMC-vel szállítják. Amlogic és RockChip SoC-okat használnak. A Z64 már egy új felfogást képvisel Intel Atom processzorral és Intel HD Graphics grafikával. Ez a doboz elérhető mind Android, mind Windows 8.1 szoftverrel. Mind a két változat támogatja az XBMC-t.

  • Nvidia SHIELD Console
Az Nvidia Android játék konzolja Nvidia Tegra X1 SoC-cal, és az Xbox One és Playstation 4-et megközelítő grafikus képességekkel. Médialejátszóként megbirkózik a 4K tartalmakkal is. XBMC utólag telepíthető rá.


  • OpenHour Chameleon
Igényes kivitelű (alumínium házas), nagyon erős, 4K-s, multiboot-os (Android, Linux, stb.) doboz a PopcornHour gyártójától XBMC kompatibilitással, RockChip SoC-cal.

  • Pivos XIOS DS
Android vagy Linux alapú XBMC-s doboz saját szoftver integrációval (TOFU), Amlogic SoC-cal.
 
  • Razer Forge TV
Android alapú doboz Qualcomm Snapdragon SoC-cal, XBMC hardveres kompatibilitással.

  • Rikomagic MK05 / MK12 / MK902 / MK902II
XBMC támogatású dobozok Android vagy Linux (Ubuntu) rendszerrel Amlogic vagy RockChip SoC-cal.

  • Rippl-TV
Android alapú doboz integrált XBMC-vel, Amlogic SoC. Az XBMC az elsődleges megjelenítő, amivel boot-ol a rendszer, az Android nem látható.
  • SOGNO SmartTV 100 / 300s
Android alapú doboz XBMC-vel. A különbség a két doboz között, hogy a 300s rendelkezik DVB-S/S2 tunerrel.


  • The Little Black Box
Linux alapú XBMC-s box teljes értékű távirányítóval, Amlogic SoC-cal.
  • Total Revolution MK1 M8 (TRMk1)
Egy módosított XBMC változatot (TotalXBMC) fejlesztő közösség és az általuk támogatott M8 klón doboz Android-dal avgy akár OpenElec-kel.

  • Tronsmart Draco A928 / Vega S89 / Orion R28 / AW80
XBMC támogatású, igényes dobozok Android vagy Linux rendszer támogatással Allwinner, Amlogic vagy RockChip SoC-cal.

  • VidOn Box
Android alapú doboz XBMC-vel, alumínium házzal, Allwinner SoC-cal.
 
 
  • Vigica V5 / V3 / V3plus /
Android alapú XBMC dobozok akár beépített TV tunerrel, Amlogic és RockChip SoC-okkal .

  • WeTek Play
Linux (OpenElec) alapú XBMC doboz beépített TV tunerrel, Amlogic SoC-cal.


  • Wizarm
Egy kínai gyártó első doboza, de lehet, hogy csak ígéret marad. Multiboot (Android, Ubuntu, stb.) XBMC-vel. Jelenleg az egyetlen doboz nVIDIA Tegra K1 SoC-cal.
   
  • Xtreamer Wonder / Prodigy / SideWinder4
Az Xtreamer az összes korábbi médialejátszóját áttette ARM és Android alapúvá. Az egyes típusok csak a funkcionalitásban térnek el, így a Wonder egy általános Android doboz, a Prodigy elsősorban a felvételre és tárolásra van kihegyezve, míg a SideWinder4 DVB-T/T2 tunerrel is rendelkezik. Mindegyiken előtelepített XBMC van. A dobozok Amlogic illetve Mstar SoC-okkal vannak ellátva.


  • Xunity
Android alapú doboz XBMC-vel szép házzal és igényes távirányítóval, RockChip SoC-cal.

Vannak független cégek illetve közösségek, amelyek módosított, vagy egyedi szoftvert fejlesztenek a különböző gyártók dobozaihoz. Itt csak azok az érdekesek, amelyek az XBMC-t kínálják.

  • BoxTop Theater
Különböző gyártók dobozait kínálják egyedi változatban, ami kizárólag XBMC-t futtat Linux alapon.
Ilyen a G-Box Midnight MX2 klónja a PURE XBMC BoxTop MX2, a Jynxbox Android HD klónja a Jynxbox Pure XBMC

  • XstreamBox Pure Linux XBMC
Az Eny Technology EM6 klónja Linux-os XBMC-vel.


  • XstreamTec
Egy angol csapat, akik Android dobozokra Linux-os XBMC-t fejlesztenek.

  • J1nx
Egy holland csapat, akik meglévő dobozokat kínálnak egyedi szoftverrel és képességekkel. Kínálatukba tartozik a The Little Black Box, az Oval Elephant Gbox Smart TV Box illetve a Mele A1000, A1000G, A2000G doboza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése