2014. szeptember 24., szerda

Asztali multimédia lejátszók és az XBMC


Az asztali multimédia lejátszók napjainkban még népszerű termékek, de az Android (TV) box-ok előbb-utóbb valószínűleg átalakítják vagy uralni fogják ezt a kategóriát. Én azért különböztetném meg ezt a kategóriát az Android dobozoktól, mert más a hardver felépítése és a filozófiája. Ezek teljesen specifikus hardverrel és szoftverrel készülnek. A hardvert tekintve alapvetően két lapkagyártó SoC-aira épülő termékek határozzák meg a piacot, melyek a Sigma Designs és a Realtek. Ez a két gyártó külön úton jár, míg a Sigma Designs lapkák speciálisabb média célú hardveres dekódolási eljárásokat tartalmaznak, addig a Realtek általánosabb célú, inkább a fő feladatkörre koncentrált. Eddig a prémium lejátszók gyártói (Dune HD, PopcornHour) csak Sigma Designs lapkákat használtak, de a 3D-s képességek igényével változni látszik a helyzet, a Sigma kezdett lemaradozni.

A szoftvereket tekintve az asztali multimédia lejátszóknak speciális, hardverre optimalizált szoftvere van, melyet minden gyártó maga feljeszt. A szoftver fejlesztése, hibajavítása és támogatása jelentős részét emészti el az erőforrásoknak, így a klasszikus asztali médiajelátszó gyártók hátrányba kerülnek az ingyenes vagy nyílt forráskódú szoftvereket használókkal szemben.

Ha az XBMC szemszögéből nézzük, akkor kedvezően alakult a helyzet, de ezen a területen igazi áttörés még nem történt. A lapka gyártók már felébredtek, és az XBMC által „megkövetelt” hardveres OpenGL támogatás már elérhetővé vált mindkét gyártónál. A Sigma Designs SMP8656, 8672 és 8910 lapkái, valamint a Realtek RTD1186 lapkája már megfelel ezen követelményeknek, de a lejátszó gyártók még nem „ébredtek fel” és nem kezdtek XBMC-t pakolni a lejátszóikra. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a gyártók mégiscsak felébredtek, és rájöttek, hogy a nyílt forráskódú szoftvereknek van egy ennél jóval kedvezőbb és olcsóbb hardveres platformja, mégpedig az ARM alapú SoC-ok.

Erre remek bizonyíték, hogy a PopcornHour gyártója a Cloud Media egy vadonatúj termékpalettával rukkolt elő az OpenHour termékekkel, melynek első tagja a „Chameleon” már ARM alapú hardverrel, nyílt forráskódú szoftverekkel (Android, Linux) valamint XBMC támogatással kerül forgalomba.

Úgy néz ki, hogy a Sigma Designs is átértékelte a helyzetét, mivel vadonatúj ARM alapú média processzorokat jelentett be: SMP8734, 8756.

A helyzet tehát az, hogy a klasszikus asztali multimédialejátszó, mint termék szépen ki fog futni, és már szinte biztos, hogy nem látunk rajtuk XBMC-t. A helyüket viszont könyörtelenül átveszik az ARM alapú Android dobozok.

Szerencsére azonban ezen a területen is van remény, és még ha a klasszikus felépítésű asztali multimédialejátszók el is tűnnek az android dobozok miatt, a felhasználói igények azonban életben tartják a kategóriát. Az új generációnak már vannak is képviselői ARM alapú hardveren és XBMC alapú szoftveren.

 
 
·       Slice Media Player

Ez az Android dobozra emlékeztető hardver a Raspberry Pi A köré épül, így akár egy mini PC-ként is használható lenne. A szoftvere azonban a Linux alapú OpenElec egy optimalizált változata, amely így egy céleszközt, egy belső HDD-val rendelkező asztali multimédia lejátszót varázsol a dobozból.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése