2014. szeptember 6., szombat

Nettop PC-k és az XBMC

A nettop PC-k teljes értékű PC-k kompakt kivitelben, alacsony fogyasztással otthoni multimédiás vagy irodai célokra. Tulajdonképpen ezek notebook hardverek kijelző nélkül, asztali kivitelben. Ennek megfelelően alacsony fogyasztású mobil processzorokat tartalmaznak, és nincsenek bővítőhelyeik, minden funkció (video, audio stb.) az alaplapra van integrálva. A processzorok (ahogy a hagyományos PC-k esetében is) alapvetően két lapkagyártótól származnak az Intel-től és az AMD-től. A processzor (CPU) mellett grafikus processzorral (GPU) is rendelkeznek, melyek tipikusan három gyártótól, az Intel-től, AMD-től és nVIDIA-tól származnak. A hűtésüket tekintve leginkább aktív hűtésűek, de találhatók passzív hűtésű példányok is. Általában kétféle kivitelben elérhetők, teljes kiszerelésben, illetve barbone kivitelben, ez utóbbiakhoz nekünk kell utólag megvenni és beépíteni a merevlemezt, és a RAM-ot.

A multimédiás célokra kifejlesztett nettop PC-k általában gyengébb, alacsonyabb fogyasztású processzorral (CPU) vannak ellátva, beépített infra portot és távirányítót tartalmaznak, valamint mindig van HDMI illetve digitális (általában optikai) audio kimenetük. Az infra portnál oda kell figyelni, hogy ne USB-s legyen hanem integrált alaplapi, ugyanis az USB-snél távirányítóról nem lehet bekapcsolni a gépet, ami egy multimédiás PC-nél alapvető.

A szoftverüket tekintve kaphatók Windows-zal, Linux-szal vagy operációs rendszer nélkül, illetve vannak speciális HTPC-k, amik előretelepített Linux+XBMC kombinációval (pl. XBMCbuntu, Openelec) érkeznek.

Ami az XBMC-t illeti, a GPU-val felszerelt nettop-ok hardveresen támogatják az OpenGL-t, bármilyen gyenge CPU-val is tökéletes sebességgel futtatják az XBMC-t, és akadásmentesen lejátszák az 1080p-s tartalmakat. Ha nagyobb felbontásra vagy 3D-re vágyunk, akkor ellenőrizni kell a GPU specifikációját, hogy támogatja-e. Ha TV adásokat is akarunk nézni a nettop-on akkor külön be kell hozzá szerezni USB-s TV tunert, igaz van egy-két gyárilag felszerelt modell is. A külső tunernél arra kell figyelni, hogy támogatja-e az operációs rendszerünk, illetve van-e hozzá driver. A nettop PC-k játékokra is kiválóan alkalmasak.
 

A kedveltebb nettop PC-k

·       Zotac
A Zotac széles választékban gyárt nettop PC-ket, melyek a Zbox mini PC sorozatban találhatók. Magyarországon kapható néhány példányuk is.

·       Shuttle
Szintén egy nagy gyártó széles választékkal, melyből talán a Slim PC családjukból érdemes választani. Sok eszközüket forgalmaznak nálunk is.

·       ASRock
Kiváló nettop PC-ket gyártanak akár játékra is. Nálunk is kaphatók.

·       Gigabyte
Szintén nagy választékú mini PC kinálatuk van BRIX néven, melyek nálunk is kaphatók.

·       Intel
Az Intel a NUC modellsorozattal szállt be a mini PC üzletágba. Nálunk is kaphatók.
 
·       Sapphire
A Sapphire is gyárt néhány mini PC-t.

·       MSI
Az MSI mini PC szériáját a Wind Box sorozat képviseli.


Egyedibb HTPC-k

·       Apple
Az Apple a Mac mini és az ATV modellekkel képviseli magát a mini PC-k piacán természetesen OS X és iOS rendszereken. Mindkettőn fut az XBMC.
http://www.apple.com/hu/
 
·       Raspberry Pi, Pi 2
A Raspberry Pi-t nehéz bárhová is besorolni, de ha az Apple ATV is ide került, akkor itt a helye. A Pi tulajdonképpen egy olcsó mini PC ARM alapú Broadcom CPU-val, és Linux operációs rendszerrel (Xbian, Raspbian), melyen az XBMC is futtatható, illetve kimondottan XBMC-re optimalizált rendszerrel (OSMC, OpenElec).

·       Xtreamer
Az Xtreamer asztali multimédia lejátszó gyártó, de van speciális HTPC-je is az Ultra illetve Ultra 2, amiken gyárilag telepítve van a Linux és az XBMC.
http://www.xtreamer.net/ultra2/

·       Chromebox
Az Asus, HP, Acer és Dell által gyártott, ChromeOS-re kifejlesztett, x86-64 alapú PC, ami Linux-szal és Windows 8.1-zal egyaránt fut. Intel HD Graphics GPU-ja által pedig tökéletesen alkalmas XBMC futtatásra.

·       Prometheus
Speciális HTPC, amit kimondottan a Linuxos XBMC futtatására terveztek.

·       MINIX Mini HD PC
A MINIX speciális mini PC-je, Intel CPU-val és GPU-val, operációs rendszer nélkül. Windows és Linux egyaránt telepíthető rá, és a hardver alapján fut rajta az XBMC. Nincs hozzá távirányító, sőt infra portja sincs.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése